Raad kiest voor Westvariant Maarsbergen

2016 April Maarsbergen-25 kerkzaterdag 28 januari 2017

Donderdagavond 27 januari 2017 heeft de gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug een nieuw besluit genomen over de ondertunneling in Maarsbergen. Met een krappe meerderheid (16-13) is gekozen voor de voorkeursvariant West met gesloten Tuindorpweg. De ChristenUnie fractie betreurt het genomen besluit. De fractie zette zich nog in voor de Bos-Beek-variant, maar een amendement daarover van VVD, D66, BVH en CU haalde het op één stem na niet.

Bij het begin van het debat was de positie van PvdA / GroenLinksPvdA en SP mogelijk nog verrassend. De ChristenUnie had zich maandagavond al helder uitgesproken dat de Bos Beek variant en daarna de Dorpsvariant (plus) veruit de voorkeur zouden verdienen.

De amendementen om een keuze te maken voor een van de varianten waarin tussen maandag en donderdag nog aangepast. Bij de BosBeek variant werd een bijlage toegevoegd met naar onze overtuiging mogelijke besparingen, door het ontwerp simpeler uit te voeren en de geschatte vastgoed kosten te beperken – ook door beperkte aanpassing van het trace. De argumenten van VVD, D66, BVH en CU kregen geen gehoor bij CDA en SGP.  Curieus was nog de houding van GL PvdA. Eigenlijk waren zij voor de BosBeek variant, maar zij stemden voor de Westvariant. De BosBeek variant leggen zij nog voor aan de Statenfractie. Bang om eventueel voor de meerkosten op te draaien? Zou kunnen. Maar als je toch een variant onderschrijft wees dan flink en maak die keuze helder.

Bij de stemmingen kwam eerst het amendement van VVD, D66, BVH en CU vóór de BosBeekvariant aan de orde. De uitslag van die stemming was 14 voor en 15 tegen, slechts een stem verschil. Inhoudelijk werden er gisteren eigenlijk weinig bezwaren tegen de Bos Beek ingebracht, het zat vooral vast op de financiën. Vervolgens kwam het amendement van CDA en SGP in stemming voor de West variant met gesloten Tuindorpweg. Uitslag: 16 voor en 13 tegen. Naast de indieners stemde Wim Hak van D66 plus GrLPvdA en SP voor de Westvariant.

Het besluit van de gemeenteraad is een advies aan Provinciale Staten. Dick Karssen: "Met ChristenUnie-Statenfractie en woordvoerder Arne Schaddelee gaan wij in overleg om te kijken of er toch nog een andere variant kan worden gekozen als voorkeursvariant. De route om de west vinden wij te groot, te kwetsbaar met één rotonde en geen directe verbinding met Maarn en het opsluiten van de Engweg." Nadat de westvariant een meerderheid kreeg, is niet meer gestemd over het amendement voor de Dorpsvariant.

De Raad nam unaniem een motie (van CDA en D66) aan voor het geven van duidelijkheid over de verplaatsing van de benzinepompen in de kern van Maarsbergen. Dat is op zichzelf een goede zaak. Ook de CU heeft die motie gesteund.

 

« Terug

Archief > 2017 > januari

Geen berichten gevonden