CU stemt tegen motie Schuldenafbouwplan

Euro bankbiljetten.jpgvrijdag 19 mei 2017

Onlangs kwam in de Gemeenteraad een motie aan de orde die de schuldenlast van de gemeente Utrechtse Heuvelrug binnen 10-15 jaar wil afbouwen. De CU stemde tegen deze motie omdat dit plan te weinig rekening houdt met onder andere noodzakelijke flexibiliteit in aflossingscapaciteit per jaar en grote schommelingen in de uitkeringen van het gemeentefonds en andere inkomsten. De motie is wel aangenomen.

De gemeente heeft veel taken, onder andere aanleg en onderhoud van wegen en openbaar groen, openbare verlichting, financiering van cultuurhuizen. In de loop van de jaren zijn investeringen daarvoor gefinancierd met geleend geld. Als regel worden die leningen afgesloten bij de Bank voor Nederlandse gemeenten. Inmiddels dragen we zo een schuldenlast mee van ruim € 130 miljoen. Dat is ruim meer dan de jaarlijkse gemeentebegroting van € 100 miljoen. De omvang van deze leningen loopt de komende jaren nog op.
Dan rijzen er vragen: kunnen we de rente en aflossing wel betalen ook op langere termijn? Wat gebeurt er als de rente op geldleningen (fors) gaat stijgen? Wat moeten en kunnen we doen om die leningenportefeuille kleiner te maken?

Met name de VVD heeft zich deze raadsperiode (vanaf 2014) ingespannen om dit onderwerp aan de orde te stellen in het kader van het project “gezonde financiële huishouding”. De aandacht is terecht. De oplossing is niet zo simpel.
Moeten we geen investeringen meer doen in wegen, openbaar groen en nieuwbouw van scholen?

In elk geval kwam in de gemeenteraad onlangs een motie aan de orde om de schuldomvang in 10 of 15 jaar af te bouwen en uit te komen op een schuld van 100%. Het college werd gevraagd daarvoor met diverse scenario’s een plan op te stellen.

Met CDA, SP, SGP heeft de fractie van de ChristenUnie tegen deze motie gestemd.
Vooral omdat een dergelijk plan te weinig rekening houdt met onder andere noodzakelijke flexibiliteit in aflossingscapaciteit per jaar en grote schommelingen in de uitkeringen van het gemeentefonds en andere inkomsten.

De motie is wel aangenomen en het college zal bij de kadernota in juni 2017 met verdere scenario’s komen.

« Terug

Archief > 2017 > mei

Geen berichten gevonden