ChristenUnie mede-indiener motie lidmaatschap statiegeldalliantie

Recycelenmaandag 05 februari 2018

De CU heeft een motie mede ingediend om lid te worden van de Statiegeldalliantie. In de Statiegeldalliantie slaan organisaties in Nederland en België de handen ineen en vragen zij hun regeringen om statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren.

Nederland heft geen statiegeld op kleine PET-flessen en blikjes. Die worden amper gerecycled en komen vaak als zwerfvuil in het milieu en vormen zo een bedreiging voor het milieu, dieren en mensen, in de Utrechtse Heuvelrug, landelijk en wereldwijd. In landen als Duitsland, Noorwegen en Denemarken is het aandeel van deze flesjes en blikjes in het zwerfafval sterk verminderd door het heffen van statiegeld. Dat draagt bij aan de circulaire economie (hergebruik) en door efficiënt gebruik van grondstoffen wordt minder CO2 uitgestoten en minder afval verbrand.

Ook het rapport van de voormalige staatssecretaris ‘Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes’ aan de Tweede Kamer maakt duidelijk dat statiegeld een effectieve en grote bijdrage levert aan de bestrijding van de ‘plastic soep’ en zwerfafval.

De motie is ingediend door D66, ChristenUnie, Open, VVD, BVH en SP.

Op 10 januari 2018 hadden zich al 29 Nederlandse gemeente aangesloten naast een groot aantal andere organisaties, waaronder het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Meer informatie is te vinden op: http://recyclingnetwerk.org/

« Terug

Archief > 2018 > februari

Geen berichten gevonden