Gewijzigde begroting valt niet goed bij provincie

Portemonneewoensdag 29 januari 2020

De provincie Utrecht wil verscherpt toezicht op de financiƫn van Utrechtse Heuvelrug. Dat was niet nodig geweest wanneer het collegevoorstel voor de begroting was gevolgd, aldus Dick Karssen.

In dat voorstel zat een ruimere marge voor het opvangen van eventuele tegenvallers. Door het wijzigen van de begroting door partijen in de gemeenteraad is die marge een fors stuk minder geworden. Dat was ook voor de CU fractie en D66 de reden om tegen de gewijzigde begroting te stemmen.

De wens van de CU fractie is dat we zo snel als mogelijk weer van dat vergrootglas van de provincie afkomen. Dat vraagt om een goede afweging van meerdere dilemma's.
Investeringen beperken kan een van de opties zijn. Dan hoeven we minder leningen af te sluiten. Maar: de kritische grens voor uitstel van investeringen is genaderd. Want uitstel kan ook leiden tot fors hogere kosten. Dat betekent voor de CU fractie dat we terughoudend zijn in de omvang van de aflossing van de schuld in de komende jaren. Zeker omdat langer uitstel van onderhoud van bijvoorbeeld vastgoed in gemeentelijk eigendom ook leidt tot forse meerkosten.
Deze onderwerpen zullen vast ook de revue passeren op 10 februari wanneer we in de raad gaan spreken over herijking van het Raadsprogramma 2018-2022.

Het resultaat van de vragen die D66 en de CU fractie op 16 januari aan het College stelden is dat de gemeenteraad binnenkort in gesprek gaat met de provincie. 

« Terug

Archief > 2020 > januari

Geen berichten gevonden