Lijsttrekker ChristenUnie brengt bezoek aan time-out voorziening Remise

Werkbezoek Remise.jpgzaterdag 12 februari 2022

ChristenUnie-lijsttrekker in Utrechtse Heuvelrug Tom Zoutewelle bracht op 11 februari een werkbezoek aan stichting Remise, een organisatie die echtparen die voor een scheiding staan wil helpen. Remise biedt een time-out in Amerongen en therapie aan. Initiatiefnemer en advocaat Jan Willem van Dommelen: “We willen mensen helpen te remmen vóór de afgrond. Het vitaal houden van relaties is belangrijk, voor hun geluk en voor ons als samenleving”.

Stichting Remise werd opgericht door een groep advocaten en mediators die veel te maken hadden met echtparen die gingen scheiden. Van Dommelen: “We leerden de mensen en hun situaties goed kennen en dachten: Wat jammer dat er vóór die breuk geen verstandige initiatieven waren om de scheiding te voorkomen. Wij bieden stellen een plek aan om even tot zichzelf te komen, gecombineerd met therapie. Het is een de-escalatie, zes weken concentreren op de relatie met om en om een week in ons gastenverblijf. Daarna kunnen de stellen beslissen: Gaan we uit elkaar of gaan we werken aan vernieuwing van de relatie.”

“Het zou fijn zijn als er, ook vanuit de politiek, meer aandacht was voor huwelijksverbetering”, vindt Van Dommelen. “Mensen trouwen en gaan over tot de orde van de dag, maar wat heb je als stel nodig om het ook vol te houden? Liefde is een werkwoord. Het vitaal houden van relaties is ook belangrijk voor een samenleving. In een gezin groeien kinderen op en zij leren de basisregels voor relaties van hun ouders.”

Maar moet de politiek zich daarmee bezighouden? Het is toch privé wat er achter de voordeur gebeurt?

Jan Willem van Dommelen: “Dat is een misvatting, die ons als samenleving al veel heeft gekost. Als een relatie stukloopt zijn er ook maatschappelijke gevolgen, denk aan een extra woning die nodig is of leerachterstand bij de kinderen.”

Remise wordt ondersteund door kerken en ondernemers. Jan Willem: “Het zou prachtig zijn als een gemeente daar ook in zou bijdragen.” Daar is Tom Zoutewelle het helemaal mee eens. “Als ChristenUnie hebben wij dan ook als speerpunt opgenomen in ons programma dat we relaties willen ondersteunen”.

« Terug