Windmolens, fossielvrije energie en verlagen energiebehoefte

Windmolens.jpgmaandag 11 oktober 2021

Hoe krijgen we het voor elkaar om de energie die wij in onze gemeente gebruiken zelf fossielvrij op te wekken? Dat is een behoorlijke uitdaging.

De fractie van de ChristenUnie behoort niet tot de klimaatsceptici. Wij gaan er vanuit dat de opwarming van de aarde voor het grootste deel wordt veroorzaakt door menselijk handelen, met grote gevolgen wereldwijd.

Daarom heeft de fractie ook ingestemd met de opgave, het opwekken van 0,088 Terawattuur aan hernieuwbare energie, zoals door onze gemeente is vastgelegd in de regionale energiestrategie.

Eerste prioriteit is het beperken van onze energiebehoefte door het isoleren van woningen en gebouwen.
Op dit moment stelt het Rijk als eis dat hernieuwbare energie wordt opgewerkt met bewezen technieken, namelijk zon- en windenergie.
Het grootste discussiepunt in de lange debatten was de vraag of er twee windmolens van 250 m tiphoogte in Overberg mogelijk gemaakt zouden moeten worden (via het aanwijzen van een “zoekgebied”).
De CU Fractie heeft daarmee uiteindelijk niet ingestemd. Belangrijke redenen waren:
  • een meerderheid van de Raad heeft 95 % van het grondgebied van onze gemeente bij voorbaat uitgesloten voor plaatsing van windmolens.
  • Verder voerden de omwonenden uit Overberg belangrijke bezwaren aan zoals onzekerheid over gezondheidseffecten, verdere verhoging van de geluidsbelasting naast snelweg en spoorlijn, onzekerheid over laagfrequent geluid.
Daardoor was er geen draagvlak voor lokaal eigendom en het instellen van een omgevingsfonds.
Wij zijn van mening dat er opnieuw gezocht moet worden naar een of meer locaties voor realisatie van windenergie. Wellicht biedt het instellen van een burgerforum met de opdracht om daarnaar te zoeken een uitweg.
Wordt vervolgd.

« Terug