Vuurwerk

vuurwerk.jpgdinsdag 09 november 2021

Enkele jaren geleden kwam de discussie op gang over een verbod van de verkoop en het afsteken van particulier vuurwerk met oud en nieuw. Vanaf het begin is de fractie van de CU voorstander geweest van een vuurwerkverbod, vanwege de grote schade aan mens, dier, milieu en veel te grote inzet van politie, brandweer en ambulance. Het is geen veilig feest.

De beste oplossing is een landelijk verbod op de verkoop. Dat is vorig jaar deels van kracht geworden. Het demissionaire kabinet heeft geen verdere stappen aangekondigd. Wij verwachten dit wel van een komend kabinet. Inmiddels zijn op gemeentelijk niveau vuurwerkvrije zones van kracht, bij voorbeeld rond verpleeghuizen, kinderboerderij en scholen.

Afgelopen maand hebben we in de raad gesproken over het plan van BVH lokaal om met ingang van 2023 een plaatselijk vuurwerkverbod in te stellen en te kijken of er meer plaatsen in de regio daartoe willen overgaan. Op dit moment kreeg dit voorstel alle sympathie, maar geen steun van de rest van de gemeenteraad. Reden: het heeft een waterbed effect en er is geen capaciteit om het verbod te handhaven in de gemeente, naast alle andere (politie) taken rond oud- en nieuw. De fractie betreurt het uitstel, maar beter iets later een realistisch verbod en een door inwoners gedragen alternatief dan een symbolisch verbod dat volledig wordt overtreden.

Dick Karssen

« Terug