Motie aangenomen tegen hoogspanningsmasten

Hoogspanningsmasten.jpgdonderdag 16 februari 2023

Op 9 februari heeft de ChristenUnie samen met D66, VVD, Open en BVH Lokaal een motie ingediend om te laten onderzoeken of het mogelijk is over te gaan naar bekabeling onder de grond, in plaats van hoogspanningsmasten, of het verplaatsen van tracés. Deze motie is aangenomen.
Vooral in Maarn maar ook in Overberg en Driebergen zijn deze masten een doorn in het oog. De Rijksoverheid adviseert gemeenten om vanwege de mogelijke gevaren van hoogspanningslijnen voor de volksgezondheid geen nieuwe woningen te bouwen in de buurt van hoogspanningslijnen.

Het leggen van kabels onder de grond, of het verplaatsen van lijnen kan ook leiden tot meer ruimte voor woningbouw. Er is geld van de overheid beschikbaar om voor een deel te voorzien in de kosten van het verplaatsen of verkabelen, die regeling bestaat al sinds 2018.

De motie verzoekt het college van B en W in Utrechtse Heuvelrug om: een haalbaarheidsonderzoek in 2023 te doen naar ‘verkaveling(verleggen) én/of verkabeling’ van hoogspanningslijnen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en daarbij gebruik te maken van de expertise van de netbeheerder; te onderzoeken of er een aanvullende bijdrage van de Provincie Utrecht gevraagd kan worden (zoals dat in Veenendaal met succes is gebeurd) en tevens middels haar contacten bij de VNG te onderzoeken of er voor gemeenten in de nabije toekomst nog gerekend kan worden op een extra landelijke bijdrage. U leest de volledige motie hier.

« Terug