Democratie op de Utrechtse Heuvelrug werkt
Ons gemeenteraadslid Tom Zoutewelle schreef deze column voor nieuwsblad De Kaap: "Als ik deze column schrijf ben ik nog bij aan het komen van de laatste raadsvergadering van 1 juni.
Rond half twaalf ’s avonds sloten we een proces af, dat de agenda van de raad de afgelopen maanden in beslag had genomen: het vaststellen van de omgevingsvisie. Een belangrijk document voor de toekomst van de gemeente. Het is de blauwdruk voor de wijze waarop de gemeente zich tot 2040 zou moeten ontwikkelen. De eerste versie van dit document was geschreven door het huidige college van wethouders. De raad mocht erop schieten en dat hebben ze dan ook gedaan.
Maar liefst 41 amendementen zijn ingediend door de raad. Het is nu aan de griffie om daar chocola van te maken. Alle aangenomen amendementen worden in een finale tekst verwerkt, waar we in de laatste raadsvergadering van dit seizoen met elkaar een klap op geven. Een paar kanttekeningen van mijn kant. De omgevingsvisie moet de kapstok zijn voor allerlei programma’s van uitvoering die de komende jaren ontwikkeld zullen worden, zoals de Woonvisie of het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan. Het is dan de kunst om niet te gedetailleerd te worden, want anders ga je met de kennis van nu allerlei dingen opschrijven die later een belemmering zijn voor de programma’s van uitvoering. Diverse partijen hadden toch de neiging om de voor hen belangrijke zaken heel concreet te willen benoemen, zoals aantallen woningen, bomen etc. De angst was dat als we het nu niet zouden vastleggen, het nooit meer zou kunnen. Als je al de ingediende amendementen zou doorlezen, dan kun je er niet omheen dat er flinke tegenstellingen zijn in de raad. Het kan niet anders dan dat er prioriteiten gesteld moeten worden, je kan niet alles willen.
Wat heeft de Christen Unie ingebracht? We hebben een groot aantal amendementen mee ingediend; voor meer woningen, aandacht voor de biodiversiteit, vitale dorpskernen, voorrang voor fietsers en gebedshuizen. Maar we hebben ook initiatieven ondersteund die de verbinding zochten. Die zijn helaas niet altijd aangenomen. Wat voor deze raad en het college pleit is dat we dit proces wederom raadsbreed ingegaan zijn. Alle partijen mochten meepraten en hebben amendementen ingediend. En het college heeft ingestemd dat de raad ook na het vaststellen van de omgevingsvisie een stem heeft bij de programma’s van uitvoering. De democratie werkt op de Utrechtse Heuvelrug. Een verademing in een tijd waarin tegenstellingen alleen maar lijken toe te nemen."